Miért van szükség profi fotósra?

Pongrácz Rita Fotográfus

Mert nincs második első benyomás! Egy állásinterjú során a HR vezető az önéletrajzodra pillantva, többnyire a fotód alapján, másodpercek alatt dönti el, hogy szimpatikus vagy neki annyira, hogy egyáltalán elolvassa az önéletrajzodat. Az első benyomás fontossága miatt kell profi fotósra bízni az üzleti portré (headshot) elkészítését. A headshot jelen esetben nem szó szerinti fejlövést jelent, hanem arra utal, hogy a portré szűkebb kivágású (vállközéptől a fejtetőig), ezáltal még inkább az arcra irányítja a figyelmet.

Nem kell szakembernek lenni, hogy lássuk a különbséget a profi fotó és az amatőr fotó köztött, a legtöbb ember azonnal látja a különbséget. A portré fotó minősége, annak profi vagy amatőr jellege nem csak a szakmabeliekre van hatással. A civil szemlélőnek inkább a tudatalattira, aminek hatalmát súlyos hiba alábecsülni. A döntéshozók szintén ezt szúrják ki elsőre, és már meg is van az első benyomásuk a fotón látott személyről.

Igényességre és maximalizmusra utal, ha valaki befektet abba, hogy profi fotográfusra bízza a portréja elkészítését.

Bármilyen meglepő is a kijelentés, nekem mégis meggyőződésem, hogy magadnak teszed a legjobbat azzal, ha profi fotósra bízod a portré fotód elkészítését. Így végre elfelejtheted a „rólam nem lehet jó képet csinálni” téves elképzelésedet, ami a megannyi rosszul sikerült igazolványkép miatt alakult ki benned. A jól megválasztott fotóssal öröm a munka, hiszen kellemes a hangulat, tökéletes a megvilágítás, a smink kellően diszkrét, a profi és alapos utómunka eredményeként rájössz, hogy mégis lehet rólad olyan portrét (headshot-ot) készíteni, ami neked is tetszeni fog. A több évtizedes tapasztalatom garancia arra, hogy ne csak a fotókkal legyél elégedett, hanem fotózás alatt is jól érezd magad.